20 juni 2023

Plezier

Plezier of levenslust vind ik enorm interessant. Waarschijnlijk omdat ik het zo lang niet gevoeld heb in mijn leven. Ik leefde wel en deed ook plichtsgetrouw alles wat ik ‘moest’ doen, haalde prima diploma’s, had goede banen, vrienden, sociale contacten, hobby’s etc. Maar de echte sprankeling vanuit mezelf: wat wil ik nou en waar word ik blij van, ontbrak. Ik wist vaak niet eens wat ik wilde of echt leuk zou vinden, dus deed ik wat er van me verwacht werd. Dat gaf richting.

responsive image

Plezier of levenslust vind ik enorm interessant. Waarschijnlijk omdat ik het zo lang niet gevoeld heb in mijn leven. Ik leefde wel en deed ook plichtsgetrouw alles wat ik ‘moest’ doen, haalde prima diploma’s, had goede banen, vrienden, sociale contacten, hobby’s etc. Maar de echte sprankeling vanuit mezelf: wat wil ik nou en waar word ik blij van, ontbrak. Ik wist vaak niet eens wat ik wilde of echt leuk zou vinden, dus deed ik wat er van me verwacht werd. Dat gaf richting.

 

Dat is natuurlijk niet erg. Op die manier ontdek je veel verschillende activiteiten en gedachten en houdingen en leer je voor een deel wat je leuk vindt en wat niet. Pas vele jaren later kreeg ik echt contact met mijn gevoel en de levenslust die start in het 2e chakra. En nog steeds merk ik dat er lagen zijn, die ik daarin kan loslaten. Lagen van vervelende ervaringen waardoor de levenslust gestagneerd is. En vorming of scholing waardoor de energie een andere kant uitgaat. In eerste instantie richt ik mijn energie meestal naar mijn hoofd en gedachten, en niet naar de buik en het voelen. En waar je je aandacht op richt vermeerdert zich… 🙂

 

Maar naarmate ik meer connectie krijg met mijn gevoel en ik dus bewuster kan kiezen voor activiteiten en gedachten die me blij maken, wordt het leven ook meer de moeite waard. Sprankelender, blijer, vreugdevoller…..  🙂

 

Tijdens mijn yoga-opleiding heb ik een scriptie geschreven over “Yoga en geluk”. Ik heb daarin de theorie rondom geluk bestudeerd en verschillen tussen oude boeddhistische- en yoga-inzichten en nieuwere wetenschappelijke inzichten vergeleken. Die verschillen bleken enorm klein te zijn. Mensen zijn mensen en blijven mensen… in welke tijd je ook leeft.

 

Heel veel inspiratie over plezierig leven heb ik ook gehaald uit de leringen van Abraham Hicks. Abraham is een groep gidsen die via Esther Hicks hun inzichten deelt aan ons mensen hier op aarde.

10 goede ideeën van Abraham Hicks:

 1. Richt je aandacht vooral op plezier
 2. Kijk uit naar redenen om te lachen
 3. Richt je elke dag op dankbaarheid en zelf-liefde
 4. Richt je op de schoonheid in de natuur, dieren en andere mensen
 5. Richt je op liefde in elk deel van elke dag
 6. Richt je aandacht op zaken die je een gevoel van liefde geven
 7. Zoek wat je ‘uplift’, je verheft
 8. Zoek wat je een ander kunt bieden om ‘te verheffen’
 9. Richt je aandacht op een gevoel van welzijn
 10. Weet dat je waarde mede bepaald wordt door de hoeveelheid joy die je ervaart. Dat is niet ledig of verwerpelijk.
 11. En weet dat je absoluut vrij bent om deze dingen te doen of niet, omdat je zelf ieder moment van de dag kunt kiezen waar je je aandacht op richt….

Nog meer willen lezen?

Blog pagina