10 oktober 2023

Bloemen

Zo lang ik me kan herinneren word ik enorm blij van bloemen. In allerlei kleuren en afmetingen, met verschillende geuren… Onze tuin is dan ook (liefst) een bloemenzee, waar in elk seizoen weer andere bloemen bloeien: hortensia’s, goudsbloemen, rozen in diverse kleuren, water-lelies, tulpen … Ook groen in huis maakt enorm blij. Ieder kamer fleurt, wat mij betreft, op met groene planten, maar zeker ook met bloemen. Er zijn mensen die denken dat bloemen bestaan uit engelen-energie. Ik zelf denk dat alles bestaat uit engelen-energie (of Chi, prana, of hoe je de elementaire levensenergie ook wilt noemen).

responsive image

Het mooie aan bloemen is ook dat ze vergankelijk zijn. Ze bloeien even, maar verwelken dan ook weer. Dat maakt duidelijk dat je volledig kunt (en moet) genieten van het moment waarop ze in bloei zijn.

Maar het maakt ook duidelijk dat alles begint met een zaadje, groeien en ontwikkelen in de aarde, groter worden m.b.v. water, zon en voedingsstoffen…. Waarna uiteindelijk, na allerlei verschillende fasen, de bloem verschijnt, waarin dan weer de nieuwe zaadjes zijn besloten, zodat de cyclus van voren af aan kan beginnen…

Een prachtige metafoor voor het leven zelf, maar ook voor alle ideeën, projecten etc. die in je leven voorbij komen. Een idee kan groeien met de juiste voeding en hulpbronnen, bloeit of komt anderszins tot een hoogtepunt, om vervolgens af te sterven en weer plaats te maken voor nieuwe ideeën…

Wat ik daarbij zelf nogal eens vergeet, is dat ik me vooral blindstaar op het eind-resultaat, de actie (of de bloem), terwijl alle fasen vooraf en na de bloei natuurlijk even belangrijk zijn.

Je kunt genieten van het hele proces… niet alleen toewerken naar het eind-resultaat.

Zoals Boeddha al zei: Er bestaat geen weg naar geluk. Geluk is de weg

 

 

Nog meer willen lezen?

Blog pagina