24 oktober 2023

Meditatie

Het woord ‘meditatie' komt van het Latijnse meditatum, dat 'nadenken' of ‘contemplatie’ betekent. Meditatie kun je ook wel ‘bewustzijnstraining’ noemen. Het is een soort mentale oefening met als doel om je te ontspannen, je aandacht te focussen en je bewustzijn te vergroten. Je kunt zeggen dat mediteren voor de geest is, wat lichaamsbeweging voor je lichaam is.

responsive image

Waarom zou je mediteren?

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van meditatie. Daaruit bleken vele positieve effecten, zowel voor onze fysieke gezondheid als voor ons mentale welzijn, cognitief functioneren en het reguleren van onze emoties.

 

Meditatie zorgt o.a. voor:

1. een verbeterde concentratie
2. het werkt stress-verlagend
3. je krijgt minder last van angst
4. het helpt om beter te slapen
5. kan depressie verlichten
6. je voelt je minder eenzaam
7. verbetert het geheugen
8. vergroot je medeleven voor jezelf en voor anderen
9. verzacht chronische pijn
10. verlaagt de bloeddruk
11. helpt om van verslaving af te komen
12. zorgt voor een sterker immuunsysteem

 

Meditatie heeft dus heel veel voordelen. Een van de voornaamste reden waarom veel mensen gaan mediteren, is om meer rust en balans te ervaren.

 

Word je een supermens door te mediteren?

 

Door de voordelen van mediteren lijkt het misschien alsof je een soort supermens wordt als je mediteert. Het is echter meer het bewust worden en benutten van je ware potentie. Doordat je vaak geleefd wordt en je laat leiden door je emoties, sta je meestal niet eens stil bij wat je als mens allemaal voelt en kunt.

 

Door mediteren creëer je simpelweg meer bewustzijn voor je karakter-eigenschappen en emoties en door training krijg je er meer controle over. Je wordt dus geen supermens, maar juist meer jezelf.

 

Al zijn we uiteindelijk natuurlijk ook allemaal super-mensen… 😉

 

 

Nog meer willen lezen?

Blog pagina